fbpx
Skip links

Víziónk és küldetésünk

– középpontban a roma oktatás

Ma Magyarországon a roma fiatalok lemaradása a nem roma fiatalokhoz képest az oktatás területén akkora, mint a Dánia és Tunézia oktatása közötti különbség. A Romaversitas azért dolgozik, hogy legyen egy erős roma értelmiségi réteg, amely közösségeik érdekeit képviselve, és saját narratívát kialakítva hozzájárul a kontinensnyi különbség felszámolásához. Hiszünk abban, hogy emancipációs mozgalmunk alapja és mozgatórugója ez az erős értelmiségi réteg.

A Romaveristas öregdiákjai tanárként, újságíróként, szociális munkásként, politikusként, orvosként, hivatali ügyintézőként, jogászként, művészként és mérnökként jövőképet adnak a hátrányos helyzetű fiataloknak, és hozzájárulnak az előítéletek lebontásához. A roma értelmiség tagjainak megerősítésével nagy lépéseket teszünk egy igazságosabb társadalom felé.

A Romaversitas a legrégebbi roma oktatási szervezetként más civil szervezetekkel együttműködve támogatja a roma fiatalokat közösségeik építésében, identitásuk megerősítésében, és tudásuk fejlesztésében.

Programjainkkal elősegítjük, hogy diákjaink kibontakoztathassák képességeiket: magas szintű szakmai segítséget, tréningeket nyújtunk, biztonságos teret a tanuláshoz. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy egyéni figyelmet, mentorálást és továbbtanulási tanácsokat kapjanak.

A Roma Oktatási Alap a Romaversitas mintájára nemzetközi hálózatot hozott létre.

Tevékenységünket 2019-ben a Solidar Foundation Silver Rose díjjal ismerte el.