fbpx
Skip links

IRÁNY A KARRIER!

Jelentkezz a Romaversitas női karrierindító programjának 2023-24-es tanévére

Újra megnyílt a jelentkezés a programba!
Jelentkezési lap

A Romaversitasról

A Romaversitas Alapítványnál abban hiszünk, hogy a roma emancipációs mozgalmunk alapja és mozgatórugója az erős értelmiségi réteg, amely képes közösségeik érdekeit a legkülönbözképpen képviselni, és a róluk szóló narratívákat formálni. Ennek érdekében mi azért dolgozunk, hogy a diákjaink felkészülten lépjenek ki a munkaerőpiacra, megerősödjenek a munkavállaláshoz nélkülözhetetlen készségeik, és mentálisan is készen álljanak a pályakezdéssel járó pszichés terhek és a munkaerőpiacon tapasztalható diszkrimináció legyőzésére.

ITT olvashatsz többet az Alapítvány stratégiájáról, illetve a 2022-23-as programok élményeiről ITT beszélnek diákjaink. A Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK) pedig választ adnak gyakori kérdésekre az alapítvánnyal és programjaival kapcsolatban.

Mi a program célja, mettől meddig tart és kik jelentkezhetnek?

A roma nők munkavállalását számos tényező nehezíti. Bár elsősorban a közfoglalkoztatásnak köszönhetően javultak körükben a foglalkoztatottsági mutatók az elmúlt években, a roma nők többsége alacsonyan fizetett és alacsony megbecsültségű, bizonytalan pozíciókban dolgozik, míg a munka mellett a családtagokról való gondoskodás terhei is sok esetben rájuk hárulnak. A roma női munkavállalóknak mindezek mellett a roma nőket érintő szexizmussal  és rasszizmussal is meg kell küzdeniük.

A Romaversitas – történetében először – női karriendító programot hirdet. A program célja a résztvevők munkaerő-piacra való kilépéshez szükséges készségeinek, önismeretének, önbizalmának és lelki állóképességének fejlesztése. Célunk továbbá egy erős roma női közösség kialakítása, mely a Romaversitas közösségének szerves része.

A program során olyan témákkal foglalkozunk, mint a női szerepek, karriercélok meghatározása, pénzügyi tudatosság, időmenedzsment és álláskeresés, munka és magánélet egyensúlya – a program elemeit a résztvevők igényeire szabva.

Jelen felhívás neked szól, ha

  • egy éven belül tervezel rész- vagy teljes munkaidős állást, beleértve alkalmi, nyári vagy gyakornoki munkát vállalni, akár tanulás mellett,
  • szeretnél magabiztosabban nekivágni a karrierednek,
  • 18-30 év közötti roma/cigány nő vagy (*nő minden olyan személy, aki a női identitással azonosul időszakosan vagy egész életében, beleértve cisznemű és transznemű nőket, nem-bináris vagy genderqueer embereket).

Romver vasárnapok

A workshopokat Budapesten tartjuk, 2023 szeptembere és 2024 júniusa között, havonta egy alkalommal, mindig vasárnap. A megjelenés kötelező. Az első alkalom kétnapos; 2023. szeptember 16-17-én kerül megrendezésre Budapesten.

Kortárs képzések

Minden résztvevő legalább egy alkalommal kortárs képzést tart a saját közössége számára a workshopok során elsajátított ismeretekről, minimum 15 fő számára.

Ösztöndíj

A résztvevők havi kutatói ösztöndíjban részesülnek (összesen 200.000 Ft) a Romver vasárnapok közötti kutatói feladatok elvégzéséért (havi 2 óra).

Nyári elvonulás

Egy nyári, háromnapos természetközeli elvonulás, ahol a résztvevők saját szervezésű programjai, témái is helyet kapnak és roma női aktivistákkal, közösségszervezőkkel is találkozhatnak.

Gyakornokság

A program résztvevői pályázhatnak azokra a hosszabb-rövidebb távú, fizetett gyakornoki pozíciókra, amelyeket a Romaversitas partnereivel együttműködésben hirdet meg.

Roma női közösség

A program során lehetőséged lesz arra, hogy találkozz és kapcsolatot építs olyan roma nőkkel, női szakértőkkel, akik a munkaerő-piacra való kilépés nehézségeit már átélték, és szívesen megosztják a tapasztalataikat.

Jelentkezéssel kapcsolatos kérdések

Jelentkezni ITT tudsz egy online jelentkezési lap kitöltésével, szakmai önéletrajz és motivációs levél feltöltésével. Az egy A4 terjedelmű motivációs levélben kérjük, hogy alapvetően azt mutasd be,

  1. ki vagy, mi a háttered és motivációd a részvételre, 
  2. mik a terveid a munkavállalással kapcsolatban, különösen a következő évben,
  3. milyen segítséget kaptál eddig és kitől (esetleg milyen szervezettől) a munkavállalással kapcsolatban? Milyen segítséget vársz ettől a programtól?

A jelentkezés határideje 2023. augusztus 22. éjfél. Az írásbeli anyagok áttekintése után értesítést küldünk, hogy bekerültél-e a következő fordulóba. Az augusztus 28-i héten személyes elbeszélgetésekre kerül sor ONLINE. Az interjúra való felkészüléshez ITT egy kis romveres segítség a diákjainktól. A beküldött anyagok és a beszélgetés eredményeinek összesítése után szeptember 4-én küldünk értesítést a felvételről/elutasításról.

A képzésre sokszínű csoportot szeretnénk összeállítani, mind iskolázottsági, mind földrajzi szempontból, így a felvételi eljárás során erre a szempontra különös hangsúlyt fektetünk amellett, hogy olyan fiatalok kerüljenek be a programba, akik egy éven belül mindenképp munkát szeretnének vállalni, időt és energiát szánnak arra, hogy a munkavállaláshoz szükséges készségeiket fejlesszék, és biztosan tudják vállalni a részvételt a képzési alkalmakon.

A program létrejöttét az Alliance for Gender Equality in Europe támogatja.