fbpx
Skip links

A Romaversitas csapata

Hiszünk abban, hogy hosszú távon kell a roma fiatalok oktatásába fektetni, mert ez vezet fenntartható és széleskörű társadalmi változáshoz. Olyan minőségi oktatást biztosítunk diákjaink számára, amely segíti őket képességeik szabad kibontakoztatásában.           

Bogi

Fedorkó Boglárka
Ügyvezető igazgató

Emberi jogi szakértő, roma feminista aktivista vagyok. Az elmúlt 10 évben elsősorban nemzetközi szervezeteknél dolgoztam, többek közt migráció, emberkereskedelem, lmbtq jogok és oktatási esélyegyenlőség témákban. 10 évig segítettem továbbá a magyar-roma divatmárka, a Romani Design kommunikációját és fundraising tevékenységeit. 2020-ban négy társammal megalapítottuk az Ame Panzh (“Mi Öten”) roma kollektívát, mely közösségi adásaival újfajta, őszinte párbeszédet kezdeményez a magyarországi kisebbségeket érő kirekesztő gyakorlatokról. 2021-ben a csapatot a Társaság a Szabadságjogokért Szabad-díjára jelölték, 2022-ben pedig megkaptuk a Raoul Wallenberg díjat.

Büszke Romaversitas alumnaként tudom, mekkora szerepe van a Romaversitasnak a minőségi oktatáshoz való hozzáférés megteremtésében és egy támogató közösség létrehozásában. A Romaversitas évek életem meghatározó periódusa volt, és remélem diákjaink is így fognak visszaemlékezni a velünk töltött időre.

Hámori Zoltán portré, a Romaversitas részére, Budapest, Hungary, 5 January 2021.

Hámori Zoltán
Stratégiai tanácsadó

1980-ban születtem, mesterfokozatú egyetemi végzettséget 2004-ben, a Budapesti Corvinus Egyetemen szereztem politológus-közgazdász szakon, ahova azóta is külső előadóként kötődöm. Civil szervezeti karrieremet a Demokratikus Ifjúságért Alapítványnál kezdtem projekt koordinátorként. Később programvezetőként, majd 2009 és 2014 között ügyvezető igazgatóként segítettem az alapítvány munkáját. Ezt követően az Egyesek Ifjúsági Egyesület, majd a Sophianum Non-profit Kft. pénzügyi vezetőjeként tettem szert tapasztalatokra a civil szervezeti pénzügyek területén, mely ismereteimet később tanácsadóként kamatoztattam. 2014-ben hoztam létre társalapítóként a BeeTree Szakértői Csoportot, amely az elmúlt években több mint 20 civil szervezetet és társadalmi vállalkozást támogatott szervezetfejlesztési tanácsokkal, kíséréssel, képzéssel. A Romaversitas Alapítványhoz 2018-ban csatlakoztam pénzügyi vezetőként, 2020 óta vagyok a szervezet operatív vezetője.

Paskó Ildi portré, Romaversitas, Budapest, Hungary, 7 January 2021.

Paskó Ildikó
Oktatási igazgató

Szociális munka és szociológia szakon végeztem. Korábban dolgoztam a Beszélő című hetilap és a TASZ munkatársaként, szabadúszóként pedig részt vettem több esélyegyenlőséggel és oktatással kapcsolatos kutatásban és projektben. A Romaversitas Alapítványhoz 2006-ban csatlakoztam, ma az alapítvány oktatási programjait vezetem.

Jakab Mária, a Romaversitas részére, Budapest, Hungary, 5 January 2021.

Jakab Mária
Pénzügyi koordinátor és programasszisztens

Köteles Gyöngyi portré, Romaversitas, Budapest, Hungary, 8 January 2021.

Köteles Gyöngyi
Mentor és coach

Tanulmányaimat a kolozsvári Babes-Bólyai Egyetemen kezdtem, majd a Kossuth Lajos Tudományegyetemen diplomáztam nyelvtanárként. Az ELTE Természettudományi Karán tanítottam angolt, mint szaknyelvet. Dolgoztam Erdélyből menekült magyar és román ajkú gyerekekkel, akiket abban támogattunk, hogy zökkenőmentesen tudjanak a magyarországi iskolarendszerbe becsatlakozni. Tréning és tanácsadó cég tulajdonosa és szakmai vezetője voltam, húsz-harminc kolléga fejlődéséért, fejlesztéséért feleltem, külföldi partnerekkel tartottam a kapcsolatot, szervezetet fejlesztettem. Kipróbáltam magam multinacionális cégek világában is, nyolc évig voltam tréner és coach a K&H Banknál.

A Romaversitasnál készségfejlesztő tréningeket tartok, középiskolásokat és egyetemistákat mentorálok, gyakornokainak kísérem az első munkahelyükön. Kisebbségből érkezem, számtalan olyan programban dolgoztam, melynek célja a méltányosság, befogadás, esélyegyenlőség.

proba

Horváth Zsolt
Kommunikációs menedzser

Alapszakos diplomámat a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Szociológia szakán szereztem. 2022-ben abszolváltam a BME GTK Kommunikáció- és médiatudomány mesterszakán. 2017 óta foglalkozok online újságírással, 2022 óta a PHENOM Magazin vezetője szerkesztője vagyok popkult oldalon. 2021 óta a Kultikus popkulturális podcast adásait vezetem. Ugyanebben az évben a Romaversitas ösztöndíjasa voltam a Hallasd a hangod! program keretében. Az utóbbi években social mediásként dolgoztam, ami magába foglalta a szövegírást, grafikai anyagok készítését és honlapkezelést is a közösségi médiához tartozó stratégiák kidolgozása és oldalak kezelése mellett.

DSC_0233 (1) (1)

Trendl Fanni
Programvezető

Székely-Trendl Fanni vagyok, 2011-ben diplomáztam Romológia-Történelem szakon a Pécsi Tudományegyetemen, jelenleg doktorjelölt vagyok a PTE “Oktatás és Társadalom” Neveléstudományi Doktori Iskolában. 2014 óta a PTE Romológia és Nevelésszociológia Tanszék oktatója vagyok. 2006-2011 között “Romveres” voltam, 2009 óta WHSz-es (Wlislocki Henrik Szakkollégium) is vagyok. Sok projektben dolgoztam melynek céljai mind-mind az esélyegyenlőség, méltányosság, inklúzió megteremtését támogatták a köz- és felsőoktatásban. 2022 júliusa óta a Romaversitas Alapítvány és a Budapest Főváros Önkormányzata által létrehozott vezetőképző- és gyakornoki programot koordinálom. Hiszek a társadalmi egyenlőség elérhetőségében és ennek jegyében végzem a mindennapi feladataimat.

Sófalvi Tímea (Mumus) portré, Romaversitas, Budapest, Hungary, 8 January 2021.

Sófalvi Tímea
Mentor és coach

2008 óta sokféle minőségben dolgozom a Romaversitasnál: készségfejlesztő tréningeket tartok karriertervezés, vállalkozásfejlesztés, pénzügyi ismeretek, szociális készségek és tudatos médiahasználat témában, mentorálok egyetemre készülőket és egyetemistákat. 1996-ban végeztem szociális munkásként, később tanultam dráma módszereket, nonprofit menedzsmentet, és elvégeztem a CEUn egy MBA-t, ahol fenttarthatóságot, marketinget, szervezetfejlesztést és pénzügyi ismereteket tanultam. 2014 óta a BeeTree Szakértői csoportban dolgozom szabadúszóként, civil szervezetekkel és társadalmi vállalkozásokkal foglalkozom.

Törley Kata portré, Romaversitas, Budapest, Hungary, 7 January 2021.

Törley Kata
Továbbtanulási tanácsadó

1992-ben végeztem a Pécsi Egyetemen francia szakon. 1999 óta dolgozom tanárként a közoktatásban. A Tanítanék Mozgalom egyik alapítójaként 2016 óta aktívan részt veszek a közoktatás megújításáért, az esélyegyenlőség megvalósításáért folytatott küzdelemben. A Romaversitas Alapítványnál 2019 óta dolgozom a középiskolás programban résztvevő fiatalokkal továbbtanulási tanácsadóként.

Oláh Csaba
Projektkoordinátor

Oláh Csaba vagyok, kulturális antropológiát és szociológiát tanultam. Az elmúlt években az oktatás területén dolgoztam. Fontosnak tartom az oktatási esélyegyenlőséget támogató kezdeményezéseket, és a pozitív roma identitás kialakulását, megőrzését elősegítő programokat.

vajdam_picture

Vajda Melinda
Projektkoordinátor

Ferkovicsné Vajda Melinda vagyok, végzettségem szerint antropológus. Jelenleg az ELTE Alkalmazott Nyelvészet szakán vagyok PhD hallgató. 2019-től oktatási területen dolgozom, illetve Romani nyelvet tanítok a Középeurópai Egyetemen.  Jelenleg a pedagógiai területen tanuló, illetve végzett roma fiatalokat támogató ösztöndíjprogram koordinátora vagyok.

Kuratóriumunk 

  • dr. Dinók Henriett (elnök)
  • dr. Brassói Vivien
  • Horváth Aladár
  • Dr. Horváth József
  • Józsa Márta
  • Kóczé Angéla
  • Szőke Sándor

A magyarországi romák társadalmi mobilitásának magas személyes költségeire adott válaszként a Romaversitas kezdeményezést roma diplomások és értelmiségiek egy csoportja fogalmazta meg az 1990-es évek második felében. Az alapítók, akik akkoriban a magyarországi politikai reformmozgalom részesei is voltak, olyan formális struktúrát és teret kívántak létrehozni, ahol összekapcsolódhatnak, támogathatják egymást, valamint együttesen építhetik és táplálhatják saját szellemi, kulturális és társadalmi tőkéjüket. 1996-ban a Roma Polgárjogi Alapítvány által a Gandhi Gimnázium és Kollégiummal (az 1994-ben alapított első etnikai roma középiskola Európában) közösen szervezett nyári egyetem olyan esemény lett, amely katalizálta az ötlet megvalósulását. A kezdeményezés koncepcióját roma és nem roma értelmiségiek egy kis csoportja dolgozta ki: Kóczé Angéla, Horváth Aladár, Bogdán János és Jozsa Márton. Kóczé Angéla 1996-1997-ben lett a Romaversitas alapító igazgatója. A program a Roma Polgárjogi Alapítvány jogi keretein belül jött létre.

Az “elit létrehozásának és reprodukciójának” gondolata vonzó cél volt azoknak a roma értelmiségieknek, akik olyan keretet kívántak teremteni közösségformálásukhoz, ahol az identitásmunkának kulcsszerepe volt egy roma emancipációs mozgalom szilárd szellemi bázisának megteremtésében. A Romaversitas fő pilléreit a “Láthatatlan Kollégium” pillérei alapján alakították ki – személyre szabott, lelkigondozói munkához hasonló mentorálás, korrepetálás különböző tudományos tantárgyakban, idegen nyelvek tanulási lehetőségei és egy ösztöndíj, amelyet oda ítéltek minden kiválasztott diáknak, a tanulmányi területre vonatkozó megkötés nélkül, de azzal a követelménnyel, hogy legalább a második szemeszterben legyen az egyetemen (ez a kritérium az évek során fokozatosan enyhült).

A Romaversitas programot 1996-ban hozták létre a Soros Alapítvány (amelynek akkoriban Budapesten volt irodája) támogatásával, és az első évben 10-12 főt támogatott. A Romaversitas önálló alapítványként 2011-ben jött létre, hogy biztosítsa a program intézményi identitását és folyamatosságát.