fbpx
Skip links

IRÁNY AZ EGYETEM! PROGRAM

A felsőoktatási tanulmányokra felkészítő program 2017-ben indult, és oktatási tevékenységünk egyik alappillére.

9. osztályos kortól nyújtunk segítséget roma fiataloknak abban, hogy ledolgozzák a hátrányokat, melyek az intézményesült rasszizmus miatt érték őket, és hogy
bejussanak a felsőoktatásba. A diákjaink egyéni szükségleteiktől függően egy vagy két évet töltenek a felkészítő programban.

Évente átlagban 600 óra csoportos foglalkozást és 600 óra egyéni figyelmet biztosítunk a fiataloknak.

Miből áll a program?

Tantárgyi felkészítés

Felkészítjük a diákokat a középiskolai érettségi vizsgákra – az érettségi eredményének meghatározó szerepe van a felsőoktatásba való bekerülésben. A programunkban oktató szakemberek vezető budapesti intézmények tanárai.

Nyelvi felkészítő órák

Diákjaink többsége átlag heti 2,5 órát tölt kiscsoportos és egyéni angol nyelvtanulással.

Romver vasárnap

Havonta egyszer egész napos programot szervezünk. Előadások, készségfejlesztő tréningek, találkozás a Romaversitas egyetemistáival és öregdiákjaival, továbbtanulási tanácsadás – a diákjaink megtapasztalják a csoportmunka fontosságát és hasznát, átélik roma identitásukat, és megtanulják egymást támogatni a saját és közösségeik céljainak elérésében.

Mentorálás

Minden diákkal a saját egyéni igényei alapján tapasztalt mentor dolgozik. Mit kezdjünk a stresszel, mik a hosszú távú céljaink, hogyan érhetjük el ezeket, hogyan osszuk be jól az időnket – megannyi feszítő kérdés, amelyekre együtt keresnek választ.

Továbbtanulási tanácsadás 

A középiskolás roma fiatalok hátrányban vannak nem roma társaikkal szemben abból a szempontból is, hogy kevesebb információval rendelkeznek a felsőoktatás világáról és a továbbtanulási lehetőségekről.

A mentorok mellett tapasztalt továbbtanulási tanácsadó is segíti a fiatalokat a a vágyaiknak és készségeiknek megfelelő szak kiválasztásában és a jelentkezésben.

Ösztöndíj

A programban részt vevő diákokat internet-támogatással és számítástechnikai eszközökkel segítjük, hogy a tanulmányaikra fókuszálhassanak.