fbpx
Skip links

FELSŐOKTATÁSI FELKÉSZÍTŐ PROGRAM

A felsőoktatási tanulmányokra felkészítő program 2017-ben indult, és oktatási tevékenységünk egyik alappillére.

16 éves kortól nyújtunk segítséget roma fiataloknak abban, hogy ledolgozzák a hátrányokat, melyek az intézményesült rasszizmus miatt érték őket fiatal gyermekkoruktól kezdve, és abban, hogy bejussanak a felsőoktatásba.

Évente átlagosan 600 óra csoportos foglalkozást tartunk, és összesen 600 óra egyéni figyelmet biztosítunk diákjaink számára. Egy diák egy vagy két évet tölt a felkészítő programunkban, egyéni szükségleteitől függően.

Miből áll a program?

Tantárgyi felkészítés

Felkészítjük a diákokat a középiskolai érettségi vizsgákra, amelyek felvételi vizsgaként is szolgálnak a felsőoktatásba. A diákok az év folyamán heti egy vagy két csoportos órán vesznek részt.
Ezek 60 perces kiscsoportos, és kéthetente 30 perces egyéni foglalkozásokból állnak. A programunkban oktató szakemberek vezető budapesti intézmények tanárai közül kerülnek ki.

Nyelvi felkészítő órák

Diákjaink többsége átlag heti 2,5 órát tölt kiscsoportos és egyéni angol nyelvtanulással.

Romver vasárnap

Havonta egyszer egész napos szakmai és közösségépítő programot szervezünk.
Az eseményen, ami workshopokat, beszélgetéseket, tréningeket is magába foglal, főként készségfejlesztéssel, és a roma identitással kapcsolatos kérdésekkel foglalkozunk.

A felvételire készülő fiatalok mindeközben találkozhatnak jelenlegi egyetemista hallgatóinkkal és öregdiákjainkkal.

Mentorálás

Diákjainknak személyes mentort is biztosítunk, hogy segítsük őket a felsőoktatás felé vezető úton. A mentorok a diákokat a stresszkezelés, idő- és karriertervezés, a probléma megoldás területén támogatják.

Oktatási programjaink egyik alapköve az egyéni figyelem.

Továbbtanulási tanácsadás 

A középiskolás roma fiatalok hátrányban vannak nem roma társaikkal szemben abból a szempontból is, hogy kevesebb információval rendelkeznek a felsőoktatás világáról, és a továbbtanulási lehetőségről.

A mentorok mellett továbbtanulási tanácsadó segít nekik a vágyaiknak és készségeiknek megfelelő szak kiválasztásában és a jelentkezésben.

Ösztöndíj

A Felsőoktatási felkészítő programban résztvevő diákokat internet-támogatással és számítástechnikai eszközökkel segítjük abban, hogy a tanulmányaikra fókuszálhassanak.

Ezen felül, egyedi igények alapján, krízis ösztöndíjat is kaphatnak.

Mentálhigiénés tanácsadás

Igény esetén önkéntes szakemberek állnak a diákok rendelkezésére.