fbpx
Skip links

Irány az egyetem!

Indul a Romaversitas 2021/2022-es, továbbtanulásra felkészítő programja

Jelentkezési határidő: 2021. augusztus 15.
Jelentkezési lap

Mi a program célja, mettől meddig tart és kik jelentkezhetnek?

A Romaversitas Alapítványnál abban hiszünk, hogy a roma közösségnek szüksége van egy erős értelmiségre, ehhez pedig minél több roma fiatalnak kell egyetemre mennie.

Programunk tantárgyi felkészítésből, készségfejlesztő és közösségépítő tréningekből áll, aminek egy célja van: segítsék a roma fiatalokat abban, hogy felvegyék őket valamely felsőoktatási intézménybe.

A programba 11. vagy 12. évfolyamon tanuló vagy már érettségizett, felsőoktatásban továbbtanulásra készülő roma fiatalokat várunk az ország minden részéből 17-től 26 éves korig.

Tantárgyi felkészítés

A résztvevő választhat, hogy melyik az az egy vagy két tantárgy, amelyből felkészítésre van szüksége ahhoz, hogy jól sikerüljön az érettségije. Az órákat online szervezzük, kiscsoportban, Budapest legjobb szaktanárainak közreműködésével, hetente egyszer, 90 percben.

Nyelvi felkészítés

Angol nyelvből, heti 2×60 percben biztosítunk képzést, kéthetente fél óra egyéni konzultációval, a diák szintjének megfelelő csoportban.

Romver-vasárnapok

Havonta egy alkalommal Budapesten előadásokat és tréningeket szervezünk a legkülönbözőbb témákban, a tanulásmódszertantól a stresszkezelésen keresztül a jó időkezelésig. Ezeken az alkalmakon fontosnak tartjuk, hogy foglalkozzunk a roma identitással kapcsolatos kérdésekkel, dilemmákkal is.

Mentorálás

A tanulmányi sikereket támogató képzések és programok mellett mentor segít abban, hogy a sok feladat és nehézség között a diákunk ne veszítse el a fókuszt, és a továbbtanulásra koncentráljon. A mentorok a Romaversitas diákjait évek óta kísérő és képző szakemberek lesznek.

Továbbtanulási tanácsadás

Tapasztalt szakember támogatásával gondolhatja végig a tanuló, hogy melyik volna számára a legmegfelelőbb továbbtanulási irány, melyik intézményt, szakot válassza, továbbá hogy kell kiszámolni és maximalizálni a felvételi pontokat.

“A Romver felkészítő programjában az volt a legjobb, hogy amikor a tananyagot egy órán nem értettem, nem volt bennem félelem, hogy merjek-e kérdezni-e vagy sem.

A másik dolog, hogy az ottani diákokkal nem azt éreztem, hogy egy újabb diák-diák kapcsolat alakulhat ki, hanem hogy igazi barátokkal és tanárokkal vagyok körbevéve.

A legfőbb célom az volt, hogy az adott tantárgyban – ami számomra a matek volt – fejleszteni tudjam magam. Ezen felül pedig, hogy az érettségi meglegyen jó jegyekkel. 

A leghasznosabb számomra kettő dolog volt: a tréningek és a közösség. A Romver nemcsak egy lehetőséget nyújtott nekem, hanem elérte azt, hogy higgyek magamban. Újra szeressem a tanulást és a matekot.

Ezen felül, a tanárok és az osztályfőnök nem olyan érzést, benyomást keltettek, mint az iskolában, hanem mint egy jó kedves ismerős, aki csak segíteni akar. A tréningek, mint például az önismeret, amit én úgy hittem, hogy teljes mértékben fölösleges, olyan pontokra vetett fényt, amit nem hittem volna. 

A legjobb döntésem és lehetőségem volt.”

Jelentkezéssel kapcsolatos kérdések

A Romaversitas Alapítvány felsőoktatási tanulmányokra felkészítő programjába egy online jelentkezési lap kitöltésével és egy fényképes bemutatkozó levél elküldésével lehet jelentkezni, ide kattintva. A jelentkezési határidő 2021. augusztus 15.

  • Körülbelül egy oldal, tehát 350-500 szó terjedelmű;
  • a jelentkező írja meg;
  • ír benne saját magáról, milyen dolgok érdeklik, mit szeret csinálni;
  • bemutatja a családját;
  • leírja, milyen elképzelései vannak a jövőjéről, mivel szeretne foglalkozni, hogy látja magát 10 év múlva;
  • röviden kifejti, hogy miért szeretne a Romaversitas programjához csatlakozni, miben vár tőlünk leginkább támogatást;
  • A bemutatkozó levelet PDF-formátumban, Vezetéknév_Keresztnév_bemutatkozó_levél elnevezéssel töltsd föl!

A felvételi írásbeli és szóbeli részből áll. Sem az írásbeli, sem a szóbeli nem igényel külön felkészülést. A jelentkezőket az általuk megadott emailcímen értesítjük a felvételi időpontjáról.

Bár legszívesebben mindenkivel együtt dolgoznánk, aki jelentkezik hozzánk, az erőforrásaink végesek. A beadott bemutatkozó levél, a jelentkező szociális helyzete és a felvételi vizsga eredménye alapján választjuk ki azokat a fiatalokat, akiknek – megítélésünk szerint – a program hatékonyan tud segíteni.