fbpx
Skip links

Indul a Romaversitas Alapítvány 2020/2021-es,felsőoktatási tanulmányokra felkészítő programja!

Jelentkezési határidő: 2021.október.7
Jelentkezési lap

Mi a program célja, mettől meddig tart és kik jelentkezhetnek?

A Romaversitas Alapítványnál abban hiszünk, hogy a roma közösségnek szüksége van egy erős értelmiségre, ehhez pedig minél több roma fiatalnak kell egyetemre mennie.

Programunk tantárgyi felkészítésből, készségfejlesztő és közösségépítő tréningekből áll, aminek egy célja van: segítsék a roma fiatalokat abban, hogy felvegyék őket valamely felsőoktatási intézménybe.

A programba 11. vagy 12. évfolyamon tanuló vagy már érettségizett, felsőoktatásban továbbtanulásra készülő roma fiatalokat várunk az ország minden részéből 17-től 26 éves korig.

A programot a járványhelyzet miatt – az előző évek gyakorlatától eltérően – teljes egészében online tartjuk.

Tantárgyi felkészítés

A résztvevő választhat, hogy melyik az az egy vagy két tantárgy, amelyből felkészítésre van szüksége ahhoz, hogy jól sikerüljön az érettségije. Az órákat online szervezzük, kiscsoportban, Budapest legjobb szaktanárainak közreműködésével, hetente egyszer, 60 percben. Minden második héten fél óra egyéni konzultációs lehetőség is lesz.

Nyelvi felkészítés

Angol nyelvből, heti 2×60 percben biztosítunk képzést, kéthetente fél óra egyéni konzultációval, a diák szintjének megfelelő csoportban.

Romver-vasárnapok

Havonta egy alkalommal online előadásokat és tréningeket szervezünk a legkülönbözőbb témákban, a tanulásmódszertantól a stresszkezelésen keresztül a jó időkezelésig. Ezeken az alkalmakon fontosnak tartjuk, hogy foglalkozzunk a roma identitással kapcsolatos kérdésekkel, dilemmákkal is.

Mentorálás

A tanulmányi sikereket támogató képzések és programok mellett mentor segít abban, hogy a sok feladat és nehézség között a diákunk ne veszítse el a fókuszt és a továbbtanulásra koncentráljon. A mentorok a Romaversitas diákjait évek óta kísérő és képző szakemberek lesznek.

Továbbtanulási tanácsadás

Tapasztalt szakember támogatásával gondolhatja végig a tanuló, hogy melyik volna számára a legmegfelelőbb továbbtanulási irány, melyik intézményt, szakot válassza, továbbá hogy kell kiszámolni és maximalizálni a felvételi pontokat.

“A Romver felkészítő programjában az volt a legjobb, hogy amikor a tananyagot egy órán nem értettem, nem volt bennem félelem, hogy merjek-e kérdezni-e vagy sem.

A másik dolog, hogy az ottani diákokkal nem azt éreztem, hogy egy újabb diák-diák kapcsolat alakulhat ki, hanem hogy igazi barátokkal és tanárokkal vagyok körbevéve.

A legfőbb célom az volt, hogy az adott tantárgyban – ami számomra a matek volt – fejleszteni tudjam magam. Ezen felül pedig, hogy az érettségi meglegyen jó jegyekkel. 

A leghasznosabb számomra kettő dolog volt: a tréningek és a közösség. A Romver nemcsak egy lehetőséget nyújtott nekem, hanem elérte azt, hogy higgyek magamban. Újra szeressem a tanulást és a matekot.

Ezen felül, a tanárok és az osztályfőnök nem olyan érzést, benyomást keltettek, mint az iskolában, hanem mint egy jó kedves ismerős, aki csak segíteni akar. A tréningek, mint például az önismeret, amit én úgy hittem, hogy teljes mértékben fölösleges, olyan pontokra vetett fényt, amit nem hittem volna. 

A legjobb döntésem és lehetőségem volt.”

Jelentkezéssel kapcsolatos kérdések

A Romaversitas Alapítvány felsőoktatási tanulmányokra felkészítő programjába egy online jelentkezési lap kitöltésével és egy fényképes bemutatkozó levél elküldésével lehet jelentkezni, ide kattintva. A jelentkezési határidő 2020. október 7.

  • Körülbelül egy oldal, tehát 350-500 szó terjedelmű;
  • a jelentkező írja meg;
  • ír benne saját magáról, milyen dolgok érdeklik, mit szeret csinálni;
  • bemutatja a családját;
  • leírja, milyen elképzelései vannak a jövőjéről, mivel szeretne foglalkozni, hogy látja magát 10 év múlva;
  • röviden kifejti, hogy miért szeretne a Romaversitas programjához csatlakozni, miben vár tőlünk leginkább támogatást;
  • a filet PDF-formátumban, Vezetéknév_Keresztné_bemutatkozó_levél.pdf elnevezéssel tölti fel.

Az online felvételi október második hétvégéjén lesz (október 10. és 11.) – az időpontról és a részletekről október 8-án, a jelentkező által megadott emailcímre küldünk részletes tájékoztatást.

A felvételi írásbeli és szóbeli részből áll. Sem az írásbeli, sem pedig a szóbeli nem igényel külön felkészülést. Az írásbelin szövegértési, szövegalkotási, valamint logikai és általános tájékozottságot felmérő feladatokra lehet számítani, a szóbelin pedig a jelentkező motivációjáról szeretnénk majd a diákkal beszélgetni.

Bár legszívesebben mindenkivel együtt dolgoznánk, aki jelentkezik hozzánk, az erőforrásaink végesek. Ennek megfelelően – túljelentkezés esetén – a felvételihez beadott bemutatkozó levél és az írásbeli felvételi alapján ki kell választanunk azokat a diákokat, akiknek – megítélésünk szerint – a leghatékonyabb segítséget tud nyújtani a felkészítő program.

A kiválasztás során a motivációs levél tartalmát, az írásbeli és szóbeli pontszámokat és a jelentkező szociális helyzetét vesszük figyelembe.