fbpx
Skip links

IRÁNY AZ EGYETEM!

Jelentkezz a Romaversitas továbbtanulásra felkészítő programjának 2023-24-es tanévére!

A jelentkezés a 2023-2024-es tanévre lezárult. További lehetőségekért kövessetek minket a közösségi média oldalainkon.
Jelentkezési lap

A Romaversitasról

A Romaversitas Alapítványnál abban hiszünk, hogy a roma emancipációs mozgalmunk alapja és mozgatórugója az erős értelmiségi réteg, amely képes közösségeik érdekeit a legkülönbözképpen képviselni, és a róluk szóló narratívákat formálni. Ennek érdekében mi azért dolgozunk, hogy a diákjaink kibontakoztathassák képességeiket, megszilárdíthassák identitásukat, hogy jól felkészült, a közösségeik felé elkötelezett roma fiatalként kerüljenek be a felsőoktatásba.

ITT olvashatsz többet az Alapítvány stratégiájáról, illetve a 2022-23-as programok élményeiről ITT beszélnek diákjaink. A Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK) pedig választ adnak gyakori kérdésekre az alapítvánnyal és programjaival kapcsolatban.

Mi a program célja, mettől meddig tart és kik jelentkezhetnek?

Tudtad, hogy Magyarországon egy roma fiatalnak ma hétszer kevesebb esélye van, hogy felvételt nyerjen a felsőoktatásba, mint egy nem romának?

Márpedig a roma közösségeknek szüksége van erős értelmiségre, ehhez pedig minél több roma fiatalnak kell egyetemre mennie.

Tantárgyi és nyelvi felkészítés, önismereti képzések, továbbtanulási tanácsadás és sok-sok jó beszélgetés a Romaversitas egyetemistáival és régi diákjaival továbbtanulásról, célokról, identitásról – mi ezzel segítünk, hogy valóra váltsd az álmaidat, és tanító, mérnök, orvos, óvónő vagyis felelősen gondolkodó roma értelmiségi váljon belőled. Várjuk továbbtanulni készülő roma/cigány fiatalok jelentkezését 15-27 éves korig.

A tanév 2023 szeptemberében indul, és 2024 júniusáig tart.

Tantárgyi felkészítés

Választhatsz, hogy melyik az az egy vagy két tantárgy, amelyből felkészítésre van szükséged. Az órákat online szervezzük, hogy az ország bármely részéből bekapcsolódhass. Kiscsoportban dolgozunk, Budapest legjobb szaktanárainak közreműködésével, hetente egyszer, 90 percben. Felkészítünk a közép- és emelt szintű érettségi vizsgákra – az érettségi eredményének meghatározó szerepe van a felsőoktatásba való bekerülésben.

Nyelvi felkészítés

Angol nyelvből, heti 2×60 percben biztosítunk képzést. A szintednek megfelelő, kis létszámú csoportban, nagyszerű tanároktól tanulhatsz. Fontos a magabiztos nyelvtudás, a nyelvvizsga pedig plusz pontot jelent a felvételin.

Romver-vasárnapok

Havonta egy alkalommal, Budapesten előadásokat és tréningeket szervezünk a legkülönbözőbb témákban, a tanulásmódszertantól a stresszkezelésen keresztül a jó időkezelésig. A Romver-vasárnapokon találkozhatsz a Romaversitas egyetemistáival és volt diákjaival, a roma értelmiség meghatározó személyiségeivel.

Mentorálás

A mentorod segít abban, hogy a sok feladat és nehézség között ne veszítsd el a fókuszt, tudj a továbbtanulásra koncentrálni. Mik a hosszú távú céljaid? Mit lehet kezdeni a stresszel? Hogyan lehet jobban beosztani az időt? Sok feszítő kérdés, amire együtt keressük a választ.

Továbbtanulási tanácsadás

Ha még nem tudod pontosan, mit szeretnél tanulni, gondoljuk végig együtt! Hogy működik a felvi.hu? Hogyan kell kiszámítani a pontokat? Mivel lehet többletpontokat szerezni? Csoportosan és egyénileg is dolgozunk azon, hogy megtaláld a neked leginkább megfelelő irányt.

“A Romver felkészítő programjában az volt a legjobb, hogy amikor a tananyagot egy órán nem értettem, nem volt bennem félelem, hogy merjek-e kérdezni-e vagy sem.

A másik dolog, hogy az ottani diákokkal nem azt éreztem, hogy egy újabb diák-diák kapcsolat alakulhat ki, hanem hogy igazi barátokkal és tanárokkal vagyok körbevéve.

A legfőbb célom az volt, hogy az adott tantárgyban – ami számomra a matek volt – fejleszteni tudjam magam. Ezen felül pedig, hogy az érettségi meglegyen jó jegyekkel. 

A leghasznosabb számomra kettő dolog volt: a tréningek és a közösség. A Romver nemcsak egy lehetőséget nyújtott nekem, hanem elérte azt, hogy higgyek magamban. Újra szeressem a tanulást és a matekot.

Ezen felül, a tanárok és az osztályfőnök nem olyan érzést, benyomást keltettek, mint az iskolában, hanem mint egy jó kedves ismerős, aki csak segíteni akar. A tréningek, mint például az önismeret, amit én úgy hittem, hogy teljes mértékben fölösleges, olyan pontokra vetett fényt, amit nem hittem volna. 

A legjobb döntésem és lehetőségem volt.”

Jelentkezéssel kapcsolatos kérdések

A Romaversitas Irány az egyetem! felsőoktatási továbbtanulásra felkészítő programjába egy online jelentkezési lap kitöltésével és egy fényképes bemutatkozó levéllel jelentkezhetsz, ide kattintva 2023. augusztus 22. éjfélig.

  • Körülbelül egy oldalt írj (350-500 szó). Ne bízd másra, rád vagyunk kíváncsiak!
  • Írj benne saját magadról, milyen dolgok érdekelnek, mit szeretsz csinálni!
  • Mutasd be a családodat!
  • Milyen elképzeléseid vannak a jövőről, mivel szeretnél foglalkozni, hogy látod magadat 10 év múlva?
  • Miért szeretnél romveres lenni? Miben vársz tőlünk leginkább támogatást?
  • Illessz be egy képet magadról!
  • A bemutatkozó leveledet PDF-formátumban töltsd föl, és nevezd el így:

Vezetéknév_Keresztnév_bemutatkozó_levél

A felvételi írásbeli és szóbeli részből áll. Az írásbelin szövegértési, logikai és általános tájékozottsággal kapcsolatos kérdésekre számíts, külön készülni nem kell rá. A szóbelin a jövőbeli céljaidról fogunk beszélgetni, itt találsz egy kis segítséget a felkészüléshez romveres diákjainktól.

Bár legszívesebben mindenkivel együtt dolgoznánk, aki jelentkezik hozzánk, az erőforrásaink végesek. A beadott bemutatkozó leveled, a szociális helyzeted és a felvételi vizsga eredménye alapján választjuk ki azokat a fiatalokat, akiknek – megítélésünk szerint – a program hatékonyan tud segíteni.

A felvételi várható időpontjáról a jelentkezésedet követően emailben tájékoztatunk.