fbpx
Skip links

IRÁNY AZ AKTIVIZMUS!

Jelentkezz a Romaversitas közösségi aktivizmus programjának 2023-24-es tanévére!

A jelentkezés a 2023-2024-es tanévre lezárult. További lehetőségekért kövessetek minket a közösségi média oldalainkon.
Jelentkezési lap

A Romaversitasról

A Romaversitas Alapítványnál abban hiszünk, hogy a roma emancipációs mozgalmunk alapja és mozgatórugója az erős értelmiségi réteg, amely képes közösségeik érdekeit a legkülönbözképpen képviselni, és a róluk szóló narratívákat formálni. Ennek érdekében mi azért dolgozunk, hogy a diákjaink kibontakoztathassák a képességeiket, és lehetőségük legyen társadalmi és közösségi szerepvállalásuk erősítésére. A különböző, társadalmi kérdéseket körbejáró és azokban saját, fiatal, roma narratívát építő Irány az aktivizmus! programunkban a résztvevők nem csak olyan tudáshoz juthatnak, melyet nem kapnak meg a formális oktatásban, de saját maguk által szervezett csapatmunka eredményeként más fiatalok körében és a szélesebb nyilvánosságban is formálhatják a romákkal és kisebbségekkel kapcsolatos narratívákat.

ITT olvashatsz többet az Alapítvány stratégiájáról, illetve a 2022-23-as programok élményeiről ITT beszélnek diákjaink. A Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK) pedig választ adnak gyakori kérdésekre az alapítvánnyal és programjaival kapcsolatban.

Mi a program célja, mettől meddig tart és kik jelentkezhetnek?

A program célja a résztvevők tudásának és készségeinek bővítése az emberi és kisebbségi jogok ismerete és gyakorlása terén, a közösségeik iránt való elkötelezett, aktív társadalmi szerepvállalás megerősítése. További célunk, hogy a résztvevők workshopok keretében a saját közösségeikhez is eljuttassák a megszerzett tudást.

A program során az alábbi témákat dolgozzuk fel: az emberi jogi mozgalmak és a magyarországi roma aktivizmus története, az Európai Unió és Magyarország anti-diszkriminációs jogi keretrendszere, fellépési lehetőségek emberi jogi jogsértések és diszkriminációs esetek ellen, emberi és kisebbségi jogi kampányok. Februártól pedig egy online kampányon, a 2024 áprilisában megrendezésre kerülő Roma Történelmi Hónapon dolgozunk közösen, hogy minél többen megismerjék roma aktivisták, művészek és közéleti szereplők munkásságát a résztvevők elbeszélésében.

Jelen felhívás neked szól, ha

  • érdekelnek az emberi és kisebbségi jogok,
  • elkötelezett vagy a közösségedben végzett munkáért,
  • 18-30 év között roma/cigány fiatal vagy.

Romver vasárnapok

A workshopokat Budapesten tartjuk, 2023 szeptembere és 2024 júniusa között, havonta egy alkalommal, mindig vasárnap. A megjelenés kötelező. Az első alkalom kétnapos; 2023. szeptember 16-17-én kerül megrendezésre Budapesten.

Kortárs képzések

Minden résztvevő legalább egy alkalommal kortárs képzést tart a saját közössége számára a workshopok során elsajátított ismeretekről, minimum 15 fő számára.

Ösztöndíj

A résztvevők havi kutatói ösztöndíjban részesülnek (összesen 200.000 Ft) a Romver vasárnapok közötti kutatói feladatok elvégzéséért (havi 2 óra).

Jelentkezéssel kapcsolatos kérdések

Jelentkezni ITT tudsz egy online jelentkezési lap kitöltésével, szakmai önéletrajz és motivációs levél feltöltésével. Az egy A4 terjedelmű motivációs levélben kérjük, hogy alapvetően azt mutasd be,

  1. ki vagy, mi a háttered és motivációd,
  2. hogyan veszel részt a közösséged életében vagy bármilyen aktivizmusban,
  3. miért tartod fontosnak az emberi és kisebbségi jogok ismeretét egy-egy közösség működésében,
  4. hogyan képzeled a programban megszerzett tudás átadását közösségedben.

 

A jelentkezés határideje 2023. augusztus 22. éjfél. Az írásbeli anyagok áttekintése után értesítést küldünk, hogy bekerültél-e a következő fordulóba. Az augusztus 28-i héten személyes elbeszélgetésekre kerül sor ONLINE. Az interjúra való felkészüléshez ITT egy kis romveres segítség a diákjainktól. A beküldött anyagok és a beszélgetés eredményeinek összesítése után szeptember 4-én küldünk értesítést a felvételről/elutasításról.

A programra sokszínű csoportot szeretnénk összeállítani mind nemi, mind iskolázottsági, mind földrajzi szempontból, így a felvételi eljárás során erre a szempontra különös hangsúlyt fektetünk amellett, hogy olyan fiatalok kerüljenek be a programba, akik motiváltak a közös munkára, és biztosan tudják vállalni a részvételt.

A programot az Európai Unió és a Minority Rights Group ko-finanszírozza.