fbpx
Skip links

Egyetemista program

Magyarországon egy roma fiatalnak hétszer kevesebb esélye van, hogy felvételt nyerjen egy egyetemre, mint egy nem roma diáknak.

Egyetemista programunk sikerét mutatja, hogy alapításunk óta évente átlagban 14 diákunk szerzett diplomát a segítségünkkel.

Hallgatóink 85%-a sikerrel végzi el tanulmányait, ami rendkívül magas arány, ha figyelembe vesszük a rendszerszintű rasszizmus szintjét és hatását az életükre.
Több évtizedes tapasztalatunk szerint a képzések, a közösségi élmény és az ösztöndíj együttesen támogatja a diákokat abban, hogy tanulmányi céljaikat sikeresen elérjék:

• A képzések a tantárgyi tudás elmélyítését, és a soft skillek erősítését szolgálják.

• A közösség révén erősödik az identitásuk, kiteljesedik személyiségük.

• Az ösztöndíj segít abban, hogy a tanulmányaikra koncentrálhassanak.

Miből áll a program?

Mentorálás

Diákjainknak egyéni igényeik alapján mentort biztosítunk: a sok éves tapasztalattal rendelkező szakemberek karriertervezésben, álláskeresésben és a hallgatók személyes igényeinek megfelelő kérdésekben segítenek. A személyes figyelem az oktatási tevékenységünk egyik alapértéke.

Nyelvi felkészítő órák

A nyelvtudás alapvető jelentőséggel bír hallgatóink életében. Fontos a versenyképesség szempontjából, a nyelvvizsga pedig a diploma megszerzéséhez alapkövetelmény.
Hallgatóinknak éppen ezért kiscsoportos angol felkészítő órákat biztosítunk.

Romver vasárnap

Havonta egyszer egész napos szakmai és közösségépítő programot szervezünk.
Az eseményen, ami workshopokat, beszélgetéseket, tréningeket is magába foglal, főként készségfejlesztéssel, és a roma identitással kapcsolatos kérdésekkel foglalkozunk. Ezeken a napokon találkoznak és együtt dolgoznak az előkészítő és az egyetemista programban részt vevő diákok, illetve megismerkedhetnek öregdiákokkal is.

Tutorálás

Ha diákjainknak szakirányú segítségre van szüksége egy vizsga teljesítéséhez, közösen keresünk az adott területen dolgozó szakembert.

Ösztöndíjak

A Roma Oktatási Alappal együttműködésben hallgatóink ösztöndíjban és tandíjtámogatásban részesülnek. Az ösztöndíj lehetővé teszi számukra, hogy tanulmányaikra koncentrálhassanak, és minél inkább megélhessék életük azon különleges időszakát, amelyet az egyetemen töltenek.
Szükség esetén számítástechnikai eszközökkel segítjük a hallgatókat tanulmányi előmenetelükben, krízishelyzetekben pedig külön eseti ösztöndíjra pályázhatnak.

Mentálhigiénés tanácsadás

Igény esetén önkéntes szakemberek állnak a diákok rendelkezésére.