fbpx
Skip links

Egyetemista program

Magyarországon egy roma fiatalnak hétszer kevesebb esélye van, hogy felvételt nyerjen egy egyetemre, mint egy nem roma diáknak.

Egyetemista programunk sikerét mutatja, hogy alapításunk óta évente átlagban 14 diákunk szerzett diplomát a segítségünkkel.

Hallgatóink 85%-a sikerrel elvégzi az egyetemet. Ez rendkívül magas arány,hiszen a roma fiataloknak sokkal több kihívással kell szebenéznie a szegénységtől a rendszerszintű rasszizmus saját életükre gyakorolt hatásáig.

Több évtizedes tapasztalatunk szerint a képzések, a közösségi élmény és az ösztöndíj együttesen támogatja a diákokat abban, hogy tanulmányi céljaikat sikeresen elérjék:

• A képzések a tantárgyi tudás elmélyítését, és a soft skillek erősítését szolgálják.

• A közösség révén erősödik a fiatalok identitása, kiteljesedik a személyiségük.

• Az ösztöndíj segít abban, hogy az egyetemisták a tanulmányaikra koncentrálhassanak.

Miből áll a program?

Mentorálás

Diákjainknak egyéni igényeik alapján mentort biztosítunk: a sok éves tapasztalattal rendelkező szakemberek karriertervezésben, álláskeresésben, a hosszú távú célok pontosításában segítenek. A személyes figyelem az oktatási tevékenységünk egyik alapértéke.

Gyakornoki lehetőségek

 

Diákjainknak fizetett, szakmájukba és egyetemi szakjuknak megfelelő gyakornoki helyet biztosítunk, hogy releváns munkatapasztalatot szerezzenek és pályakezdésükkor már munkatapasztalatot tudjanak felmutatni.

Nyelvi felkészítő órák

A nyelvtudás alapvető jelentőséggel bír hallgatóink életében. Fontos a versenyképesség szempontjából, a nyelvvizsga pedig a diploma megszerzéséhez alapkövetelmény.
Hallgatóinknak éppen ezért kiscsoportos angol felkészítő órákat biztosítunk.

Romver vasárnap

Havonta egyszer egész napos programot szervezünk. Előadások, készségfejlesztő tréningek, találkozás a Romaversitas öregdiákjaival és a felsőoktatásba készülő fiatalokkal – a diákjaink megtapasztalják a csoportmunka fontosságát és hasznát, átélik roma identitásukat, és megtanulják egymást támogatni a saját és közösségeik céljainak elérésében.

Tantárgyi felkészítés

Ha diákjainknak szakirányú támogatásra van szüksége egy vizsga teljesítéséhez vagy egy tanulmányi versenyhez, közösen keresünk szakembert, aki segít a felkészülésben.

Ösztöndíjak

A Roma Oktatási Alappal együttműködésben hallgatóink ösztöndíjban és tandíjtámogatásban részesülnek. Az ösztöndíj lehetővé teszi számukra, hogy tanulmányaikra koncentrálhassanak, és minél inkább megélhessék életüknek azt a különleges időszakát, amelyet az egyetemen töltenek.

Az Egyetemista programban részt vevő diákokat számítástechnikai eszközökkel is segítjük.

Mentálhigiénés tanácsadás

Önkéntes szakemberek segítségével támogatjuk diákjainkat a diplomás szakemberré válás felé vezet úton.