fbpx
Skip links

Ukrajnai roma menekült gyerekek oktatási inklúziója

Felhívás projektben való részvételre
Bucharest,,Romania,-,May,16,,2022:,Roma,Activists,Protest,,In

Az ukrajnai háború kirobbanása óta rengeteg civil szervezet azonnali segítségnyújtásba kezdett, és az első menekülők érkezésekor már informális segítő csoportok, lelkes önkéntesek sokasága sorakozott fel, szervezve a humanitárius munkát, adományokat gyűjtve, szállást és ellátást, ügyintézési segítséget, tolmácsolást, tanácsadást, lelkisegélyt és számtalan egyéb szolgáltatást biztosítva. A roma civil kezdeményezések is gyors akcióba lendültek, és erejükön felül segítettek a hazánkba érkező roma menekülteknek.

A Romaversitas mint romák által vezetett roma közösségi oktatási szervezet a válság kirobbanása óta kiemelt figyelemmel követi a roma menekülők, különösen a gyerekek helyzetét és kapcsolatban áll számos őket segítő civil szervezettel. A jelen oktatási környezetben, melyet egyre nagyobb lemorzsolódás és növekvő etnikai szegregáció jellemez, úgy gondoljuk, civil összefogásra van szükség, hogy a hazánkba érkező roma ukrajnai menekültek megfelelő támogatást és felkészülést kapjanak, hogy az oktatási rendszerbe sikeresen integrálódjanak.

2022 júniusától ezért arra vállalkozunk, hogy összehívjuk azon civil szervezeteket, akik látókörében roma menekült gyerekek vannak, és a következőket biztosítsuk számukra:

 • platform az információáramlás megkönnyítésére, integrációs nehézségek és jó gyakorlatok megosztására,
 • helyzetelemzés közös felállítása, mely a közös érdekképviselet alapját képezheti,
 • inklúziós partnerségi projektek megvalósítása 2022 szeptemberétől, melyekre 450.000-1.800.000 Ft támogatás pályázható (összesen elérhető támogatás 9 millió forint),
 • a projektek szakmai mentorációja, tudásmegosztás tematikus képzésekkel.

A projekt keretein belül szeretnénk 15-20 olyan civil szervezettel együtt dolgozni, akik

 • már nyújtanak szolgáltatásokat, programokat ukrajnai menekült gyerekeknek, köztük roma fiataloknak is, vagy
 • tapasztaltak olyan módszertanok megvalósításában hátrányos helyzetű gyerekekkel, melyek sikerrel lennének alkalmazhatóak a roma menekült gyerekek oktatási integrációjában, és ezeket szívesen megosztanák a többi résztvevő szervezettel, vagy
 • olyan roma szervezetek, akiknek van tapasztalatuk roma közösségekkel való munkában és nyitottak lennének a roma menekült gyerekekkel kapcsolatos munkába bekapcsolódni.

Menetrend:

2022 júniusában feltérképezzük azokat a szervezeteket, melyeket érdekelhet a közös munka. Június 27-28-án közösen ötletelünk a kiválasztott szervezetek képviselőivel, milyen tevékenységekkel tudnánk a leghatékonyabban, partnerségben segíteni a roma menekült gyerekek inklúzióját. A felállított prioritások alapján a Romaversitas várja a résztvevők mini-projekt pályázatait, melyeket augusztusban bírál el. Szeptemberben kezdődnek a közös projektek!

 • 2022. június 12: jelentkezési határidő a programba
 • 2022. június 17: a résztvevő szervezetek kiválasztása, visszajelzés
 • 2022. június 27-28: első problémafeltáró és projekttervező találkozó
 • 2022. július 23: projektötletek beérkezési határideje
 • 2022. augusztus 15: sikeres projektek kiválasztása, visszajelzés
 • 2022. augusztus 15-30: szerződéskötés
 • 2022. szeptember 1-től: projektek indulása szakmai támogatással, kéthavi tudásmegosztó képzések
 • 2023. május 30: projektek zárása

A projekt résztvevőinek kiválasztásánál törekszünk arra, hogy minél sokszínűbb csoportot hozzunk létre, tekintettel a szervezet célcsoportjaira, korábbi tapasztalataira, földrajzi hatókörére, roma munkatársak foglalkoztatására, stb. hiszen célunk, hogy a szervezetek közötti kommunikáció és tudásmegosztás minél szélesebb körű legyen.

A jelentkezési lapot IDE kattintva tudod kitölteni! Jelentkezési határidő: 2022. június 12. vasárnap