fbpx
Skip links

Roma Történelmi Hónap

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából a Romaversitas diákjaival elindítottuk Magyarországon először a Roma Történelmi Hónapot, ami azt jelenti, hogy 2023 egész áprilisában a hazai roma aktivisták és közéleti szereplők munkássága előtt tisztelegtünk. A kampánynak fő digitális színterei a TikTok, a Facebook és az Instagram voltak, élőben pedig három másik civil szervezettel közösen valósítottunk meg a Khetane – Együtt fotókiállítást. A roma emberek alig szerepelnek a történelemkönyvekben, ezért úgy döntöttünk, hogy egy egész hónapot szentelünk roma hőseinknek, aktivistáinknak, művészeinknek, ezzel szélesebb körben megismertetve nagyjainkat és méltó emlékezetet állítva nekik.
romver_kicsi_palyizsofia_065

Khetane – Együtt fotókiállítás

A Roma Történelmi Hónap első állomása az Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvánnyal, a Független Színház Magyarországgal és a Romani Designnal közös fotókiállításunk, a Khetane – Együtt. A szervezők munkatársainak, diákjainak egyéni portréi mellett a csoportképeken a modellek kézírásával olyan aktivisták, művészek, közéleti személyiségek és szakemberek nevei olvashatóak, akik munkásságukkal inspirálják az új generációkat, illetve a projektben résztvevő szervezetek működését, misszióját.

A Romaversitas, az Uccu és a Független Színház csapata Pályi Zsófia, Magyar Sajtófotó Díjas fotóművész számára állt modellt a Romani Design ruháiban, ikonikus, a szervezetek munkájához kapcsolódó helyszíneken. A képen láthatók (balról jobbra): Kovács Dezdemóna – Romaversitas tag, Szőcsi Dániel – Romaversitas tag, Dr. Brassói Vivien – Romaversitas kurátor, Horváth Aladár – Romaversitas alapító kurátor, Dányi Amarillisz – Romaversitas tag.

A Nemzetközi Roma Napot idén 23. alkalommal rendezték meg világszerte – így állítva emléket az 1971-es első Roma Világkongresszusnak. Az azóta eltelt évekre, történésekre való reflexió mellett az ünnepnap lehetőséget ad a közös tervezésre, együtt gondolkodásra is. Mind a négy szervezet a modern, 21. századi roma identitást és reprezentációs törekvéseket képviseli, a kortárs aktivizmus különböző módszereinek segítségével. Mindannyiuk működésének központi eleme a romák és nem romák közötti társadalmi párbeszéd támogatása, a roma közösséggel szembeni sztereotípiák és az előítéletek csökkentése, illetve a roma közösség társadalmi-kulturális térnyerésének erősítése.

TikTok portrék

A TikTokon is megjelent a kampányunk egy portrésorozattal. Könnyedebb és rövidebb formában szerettük volna megismertetni a fiatalabb generációkkal az olyan meghatározó, már nem élő roma értelmiségieket és művészeket, mint Setét Jenő, Bogdán János, Omara vagy Osztojkán Béla. A portrékat Oláh Norbert képzőművész, Romaversitas alumni készítette, a szövegeket pedig egyetemista diákjainkkal közösen dolgoztuk ki.

@romaversitasA portrét készítette: Oláh Norbert A szöveget felmondta: Iváncsik Fanni♬ Epic Inspiration – DM Production

ROMAKÉNT. Podcast EXTRA

A ROMAKÉNT. podcastban több különböző területen alkotó és dolgozó roma emberrel beszélgetünk identitásukról, a világról alkotott véleményükről és szakmájukról. A beszélgetések célja, hogy bemutassa magyarországi roma emberek különböző értékrendjét, gondolatait, világlátásait. A Roma Történelmi Hónap keretében a ROMAKÉNT. Podcastban két különkiadás jelent meg. Kampányunk egyik fő célja volt, hogy a korábbi roma értelmiségi generációk eredményeit és munkáját minél többen megismerjék. A podcast egyik extra epizódjának a vendége a Romaversitas alapítója, meghatározó roma aktivista és egykori parlamenti képviselő, Horváth Aladár. Beszélgettünk vele a rendszerváltás előtti és utáni roma mozgalomról, annak eredményeiről, és az általa alapított szervezetekről, köztük természetesen alapítványunkról is.

A podcast extra epizódjának másik vendége Daróczi Ágnes újságíró, akit Szőcsi Dániel diákunk kérdezett. Az interjú során szó volt arról, hogy hogyan került egyetemre, mi motiválta a karrierje során, és Ági mesélt a roma polgárjogi mozgalom eredményeiről és az elmúlt évtizedek politikai hatásairól.