fbpx
Skip links

gyűlöletbeszéd elleni fellépés

A projekt tíz ország roma szervezeteinek együttműködésében valósul meg. A tíz országban összesen ötven roma fiatal vesz részt kortárs oktatóként. Folyamatos támogatást adunk ahhoz, hogy felkutassák a gyűlöletbeszéd megnyilvánulásait a különböző online felületeken, és ahhoz, hogy ezeket az eseteket jelentsék az IT-cégek, a nemzeti esélyegyenlőségi hatóságok és az állami intézmények felé, ezzel is elősegítve az esélyegyenlőségi szabályok hatékonyabb érvényesülését.

A projekt keretében képzett fiatalok segítségével legalább kétezer fiatalt szeretnénk elérni Spanyolországban, Magyarországon, Csehországban, Romániában, Bulgáriában, Ukrajnában, Olaszországban, Franciaországban, Észak-Macedóniában és Albániában. A kortárs oktatás módszerével hívjuk fel a figyelmet a fiatalok körében a romák ellen irányuló gyűlöletbeszéd káros hatásaira. El szeretnénk érni, hogy minél több fiatal ismerje fel és jelentse is a gyűlöletkeltő tartalmakat.

“A romákkal szembeni gyűlöletbeszéd, rasszista és egzoticizáló reprezentáció meglehetősen érzékenyen érint, több ízben éreztem már magam eszköztelennek egy-egy rasszista, gyűlölködő megnyilvánulás láttán, pedig úgy éreztem, tennem kellene valamit. Úgy gondolom, hogy a rasszizmus egy komplex ügy, ami rendszerszintű társadalmi egyenlőtlenségekből fakad. A megoldása így nem egyszerű, de éppen ezért fontos lépéseket tenni ellene. Én ezért jelentkeztem a Romaversitas gyűlöletbeszéddel szembeni kezdeményezésébe.”

Eredics Lilla

“A Corvinus Egyetem mesterszakos hallgatója vagyok Vezetés és szervezés szakon. A gyűlöletbeszéd, mint téma nagyon közel áll hozzám roma származásom miatt, és mert sokszor tapasztaltam a romák iránti negatív asszociációt és érzelmeket.”

Imre Roland

“Nagyon vártam, hogy részese legyek egy csapatnak, ami olyan témával foglalkozik, ami számomra is érdekes és személyes. Érzem, hogy sokat fogok tanulni az egyéves gyakornokságom alatt, és mindent meg szeretnék tenni, hogy minél sikeresebb legyen a projekt.”

Csikós Zita

“22 éves egyetemista vagyok, aki az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetemen tanul, mint Felekezeti Szociális Munkás. A programtól azt várom a legjobban, hogy a többi megtanulhassuk, hogy mit tudunk tenni az online gyűlöletbeszéd ellen.”

Oláh Orbán

“A jelentkezésem során – többek között – az motivált, hogy az interneten egyre inkább megnyilvánuló romaellenes, rasszista megjegyzések sajnos következmények nélkül maradnak, ami ellen közösen tennünk kell. Meggyőződésem, hogy ezeknek a bejegyzéseknek, gyűlöletet keltő megjegyzéseknek határt kell szabni. A történelem számos példák sorozatával bizonyította, hogy a hallgatásnak súlyos következményei vannak. Számos kutatás bizonyítja, hogy a radikalizálódásnak leginkább kitett társadalmi csoportok körében kifejezetten magas a fiatalok aránya, akik a legtöbbet használják azokat a felületeket, ahol szembesülhetnek gyűlöletkeltő beszédekkel, megjegyzésekkel, kommentekkel.”

Virág Ádám

együttműködés az Ame Panzh csoporttal

Meddig tart a véleményszabadság? Hol kezdődik a gyűlöletbeszéd? Mit tesznek a gyűlöletbeszéd ellen a techcégek, és ez mire elég? A Romaversitas és az Ame Panzh együttműködésében megvalósuló adásban Márton Joci, Suha Nikolett, Farkas Laci és Ignácz Judit Fedorkó Boglárka moderálásával beszélgettek a témáról.

 

input paper

jelentés / report

eszköztár / toolkit