fbpx
Skip links

A Romaversitas olyan közösség, ahol nemcsak életre szóló barátságok, hanem meghatározó szakmai kapcsolatok is születnek. Olyan inspiratív környezetet biztosítunk, ahol a diákok és a friss diplomások nem csak bátran ötletelhetnek, de munkatársainktól, szakértőinktől szakmai segítséget is kapnak elképzeléseik megvalósításához. Az elmúlt években számos projekt, szervezet és kezdeményezés növekedett a Romver keltetőjében.

2019-ben is várjuk jelentkezéseiteket a Romaversitas Keltető programba, melynek keretében szakmai kísérőt kaphattok, képzéseken vehettek részt, és  intézményi hátteret és láthatóságot is biztosítunk a sikeresen megvalósított projekteknek.

Jelentkezés a Keltető programba


A keltető programban megvalósuló diákkezdeményezések

Kenyeres projekt

Jézus kenyere, pászka, bodag, pita… A kovásztalan kenyerek sora nagyon különböző, de az alapanyagok mégis nagy hasonlóságról árulkodnak. A bemutatott ételeken keresztül néhány romaversitasos és MOME-s diák  egy izgalmas mini projekt kereteiben mutatott rá a közös gyökerekre a gasztronómia nyelvén.

Még több információ:

Kenyeres projekt

Gender Fluid Fashion show 2018

Az esemény a Romaversitas öregdiákjai, Jónás Marianna és Máté Dezső, kezdeményezésére valósult meg 2018. július 6-án a Budapest Pride keretein belül. A Romaversitas Alapítvány az alapítás óta nagyon fontosnak tartja, hogy teret adjon az olyan kérdéseknek, mint az LMBTQ közösségek helyzete, vagy a társadalmi nemek, így az alapítvány munkatársai a kezdeményezőkkel együtt örömmel fogtak a projekt megszervezésébe.

A divatbemutató a Romani Design alapítóival, Varga Erikával és Varga Helénával, együttműködésben jött létre. A Romani Design alkotásokat a Romaversitas Alapítvány diákjai, igazgatónője, öregdiákjai, Ónodi Adél színésznő és transzaktivista mutatta be az eseményen.

A divatbemutató fő célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a társadalmi nemek kérdésére, az LMBTQ kérdést fősodorba helyezze a divat eszközeivel.


Contextus

A ContextUs kulturális webzine megalapításának ötlete és koncepciója 2016 októberében pattant ki diákunk, B. Zetas Péter fejéből. Azóta a ContextUs ismertségre tett szert a szakmán belül és kívül is. A kulturális események népszerűsítése, művészek és művek bemutatása mellett fontos feladatának tekinti a romákkal szembeni sztereotípiák lebontását és a szolidaritás kifejezését, méghozzá konkrét akciókkal. Két alkalommal szervezett jótékonysági aukciót, amelyek során költők, írók és előadók, zenekarok kéziratai kerültek kalapács alá először a Romaversitas, majd a Csodalámpa Alapítvány javára.

www.contextus.hu


Fényhozók Bakson

A projekt a Romaversitas öregdiákjai, Búza Károly és Rostás Aranka kezdeményezésére indult el Bakson. 

Ifjúsági gyermekcsoportokat alapítottak a településen, hogy a  szegregátumban élő roma fiatalok a szabadidejükben minőségi programokon tudjanak részt venni.  Csoportfoglalkozásat, közösségépítő eseményeket, tematikus rendezvényeket szerveznek a gyermekek és fiatalok számára.  A programokon keresztül olyan témákat érintenek, mint a drogprevenció vagy a konfliktuskezelés.

Korábbi sikeres diákkezdeményezések

ROMIT

Romveresek romvereseknek, profik profiknak. Orsós Mihály és a Romver jelenlegi és volt, IT-mester diákjainak önfejlesztő köre. R-programozás, adatfeldolgozás, anyanyelvi Excel, algoritmusok, programozási tételek és implementálásuk C nyelvben.

romit

Ha csatlakoznál, itt veheted fel a kapcsolatot a csoporttal: ormraat.pte@gmail.com


Fényhozók Program 

Gulyás Erzsébet és Orsós Mihály, volt diákjaink és Daróczi Gábor, volt igazgatónk közös kezdeményezése. Az elmúlt néhány évben több tucat, energiaszegénységben élő, jobbára roma család otthonát láttuk el napelemmel működő világítással. A kezdeményezés 2017-től a Zöld Műhely Alapítvány berkein belül működik tovább.

Habiszti blog

A Romaversitas diákjai és volt diákjai 2016-ban sorozatot indítottak a Kettős Mérce blogon. Fiatal roma értelmiségiként a romákat érintő ügyekről írnak.

habiszti-szerzok-2

www.kettosmerce.blog.hu/habiszti