fbpx
Skip links

Jézus kenyere, pászka, bodag, pita…?????? A kovásztalan kenyerek sora nagyon különböző, de az alapanyagok mégis nagy hasonlóságról árulkodnak. A bemutatott ételeken keresztül néhány Romaversitasos és MOME-s diák most egy izgalmas mini projekt kereteiben mutat rá a közös gyökerekre a gasztronómia nyelvén. 

A csodaszép grafika mellett 8 videó is született:

Jézus kenyere:

A sorozat első szereplője a Jézus kenyere:

A kovásztalan kenyerekről Tonté Barát kérdeztük:

Pászka:

A maceszről vagy pászkáról Tuna Ritával és tanítványaival beszélgettünk. Az interjú során szó esik hagyományokról, kávéval fogyasztott maceszról, de még a nutella is szóba kerül.

Bodag:

A bodag (más néven vakaró, vakarcs, punya, illetve cigány pizza) a cigány konyha egyik legismertebb étele.???☝️ Nézzétek meg a videót, és próbáljátok ki Ti is! Nálatok hogyan hívják a bodagot?

A bodagról ösztöndíjasunk Cellár Adrienn beszél a következő interjúban. Ő a kezdetektől részt vett a projekt kidolgozásában, és egy kifejezetten jó hangulatú főzés során kérdeztük.

Pita:

A pita nem véletlenül ennyire népszerű. Levegős, könnyen elkészíthető, és rengeteg ételhez passzol.

Nincs is jobb, mint egy finom pita kellemes salátával, és ízlés szerint egy finoman elkészített sülttel. Ma a pitáról kérdeztük Osama Kutainit a budapesti Byblos Étterem tulajdonosát.