logo_horizont

A Romaversitas az első, tehetséges roma fiataloknak szóló komplex képzési program Magyarországon.
Húsz éves fennállásunk alatt hozzájárultunk ahhoz, hogy több mint 300 roma diák szerezzen diplomát,
és váljon jól felkészült, sikeres szakemberré.

Középiskolás programunk

Roma vagy?

Középiskolába jársz?

Továbbtanulnál?

Itt a helyed!


Komplex programot indítunk továbbtanulásra készülő roma középiskolásoknak


Tantárgyi felkészítés

Választhatsz, hogy melyik az a három tantárgy, amelyből felkészítésre van szükséged ahhoz, hogy jól sikerüljön az érettségid. Egy hónapban összesen kilenc órád lehet: töri, matek, magyar, angol, vagy bármilyen más tantárgy, amelyből érettségizni szeretnél.

A felkészítések kiscsoportokban zajlanak, interaktív előadások és szemináriumok keretében, Budapest legjobb szaktanárainak közreműködésével.

Karriercoaching

Tanulásmódszertan, karriertervezés, csapatmunka, projekttervezés, prezentációs tréning, debate, identitás  – ahhoz, hogy sikereket érj el, nem elég, hogy jó vagy töriből, vagy ötös matekból, szükség van arra is, hogy tudatosan viszonyulj a tanuláshoz, hogy hatékonyan együtt tudj dolgozni másokkal egy-egy projekt megvalósítása során, hogy megtanulj tervezni vagy hogy javítsd az önkifejezési és vitakészségeidet. Fontosnak tartjuk a roma identitásoddal kapcsolatos kérdésekkel, dilemmákkal való foglalkozást is. Kiscsoportokban dolgozunk, trénerek és coachok vezetésével.

Nyelvtanulás

Nyáron, a szintednek megfelelő négyhetes, 100 órás, angol nyelvű, intenzív kiscsoportos nyelvtanfolyamot szervezünk. De ha év közben is szeretnél nyelvet tanulni, annak sincsen akadálya.

IT

Felhasználóbarát, gyakorlati tudást adó,
kiscsoportos IT-képzés.

Mentorálás

A tanulmányi sikereidet támogató képzések és programok mellett egy romveres egyetemista vagy volt egyetemista is segít, hogy a céljaidat minél pontosabban megfogalmazhasd.

A mentorod, roma egye temistaként, számtalan hasonló problémával szembesült, mint te most, és azért vállalta, hogy mentorként részt vesz a programban, hogy megoszthassa veled a személyes tapasztalatait, és segítsen a pályaválasztás folyamatában.

Gólyatábor

Négy nap lógás, barátkozás, ismerkedés a tanárokkal, a programokkal, a mentorjelöltekkel, a romveresekkel és pici tanulás a nyári szünetben.


Ki jelentkezhet a programba?

Ha roma vagy, Budapesten vagy Budapest környékén élsz, tovább szeretnél tanulni és legalább 10. osztályba jársz, vagy ha már leérettségiztél, de nem nyertél felvételt, és 22 évnél fiatalabb vagy, akkor várjuk a jelentkezésedet.
Szívesen dolgoznánk együtt olyan diákokkal, akik fontolgatják a továbbtanulást, és egy értelmiségi roma fiatalokból álló közösséghez szeretnének tartozni. Nem csak színötös tanulók jelentkezését várjuk.


Hogyan jelentkezhetsz?

1. Az oldal alján néhány kérdést találsz, az ezekere adott válaszaiddal jelentkezel a programba.

Ezt töltsd ki, és csatolj hozzá két dokumentumot:

2. A jelentkezésed beérkezését követő napokban, délután 4 és 6 óra között felhívunk telefonon, és tájékoztatunk a programba való bekerülés részleteiről.

3. Az írásbeli felvételi időpontjáról emailben tájékoztatunk majd. Az írásbelin szövegértési, logikai és szövegalkotási feladatokat kell megoldanod. Erre előreláthatóan október elején kerül majd sor.

4. A szóbelin a motivációidról szeretnénk veled beszélgetni. Szóbelire csak akkor hívunk, ha az írásbeli eredményed eléri a szóbeli fordulóba való bekerülés határát.

Jelentkezni 2017. szeptember 30-ig lehet.


Olyan email-címet adj meg, amelyet használsz, mert a felvételivel kapcsolatos kommunikáció emailben folyik majd!


Kérjük, hogy a tartózkodási címedet add meg, vagyis nem az állandó lakcímedet, hanem azt a címet, ahol élsz!Ha az Egyéb opciót választottad, akkor erről írj részletesebben a bemutatkozó leveledben!Ha már tudod, melyik felsőoktatási intézményben szeretnél továbbtanulni és milyen szakon, akkor írd le – akár több intézményt és szakot is megadhatsz.Melyik érettségi tárgyból és milyen szinten van szükséged különórákra? Egy, két vagy három tárgyat választhatsz.


A bemutatkozás elkészítéséhez szempontokat adunk segítségképp, ezt is a honlapon találod. Ne felejts el egy rólad készült képet is beilleszteni a szövegbe!


Készítettünk egy sablont, a honlapról le tudod tölteni, ebbe írd bele a jegyeidet, és mentsd el a saját nevedre, így: X_Y_érdemjegyeim

Egyetemista és alumni program

Roma vagy?

Egyetemre jársz vagy öregdiákunk vagy?

Szeretnél része lenni egy jól képzett,
kritikusan gondolkodó
és tevékeny roma fiatalokból álló közösségnek?

Itt a helyed!


Különféle képzésekkel és közösségi programokkal támogatunk abban, hogy sikeresen befejezd egyetemi tanulmányaidat, szakmailag kiteljesedj és a végzettségednek megfelelő állást találj magadnak. Az alább felsorolt programelemekből választhatsz, akár egyet, akár többet, igényeidnek megfelelően.

Tutorálás

Ha szakdolgozatot írsz, vagy jobban elmélyednél egy témában, TDK vagy OTDK-dolgozatra készülsz, vagy éppen nehézséget okoz valamelyik tantárgy, akkor felkészítő tanárt igényelhetsz. A tutorod egyéni szükségleteidnek megfelelően segít, legyen szó néhány alkalomról vagy hosszabb felkészítésről.
Arra is mód van, hogy csoportosan igényeljetek speciális képzéseket, legyen szó például prezentációs vagy konfliktuskezelési tréningről, karrier-workshopról vagy szakmai előadásokról.

Ki jelentkezhet?
Minden felsőoktatásban tanuló roma fiatal, aki igényét egy 2000 leütésnél nem hosszabb jelentkezésben indokolja, és személyesen szerződést köt a Romaversitas irodájában.
A pályázataitokat a beérkezés sorrendjében bíráljuk el, és az erre a célra szolgáló pénzügyi  keretünk erejéig támogatjuk. Előnyt élveznek azok a fiatalok, akik a 2015-16-os tanévben a Romaversitas diákjai voltak.

JELENTKEZEM


Nyelvtanulás

Nyáron a szintednek megfelelő, intenzív, négyhetes, 100 órás, illetve 24 órás angol nyelvtanfolyamot szervezünk Budapesten. Ha év közben is szeretnél tanulni, annak sincsen akadálya, támogatjuk a nyelvtanulásodat, Budapesten kívül is.

Ki jelentkezhet?
Minden felsőoktatásban tanuló roma fiatal, aki igényét egy 2000 leütésnél nem hosszabb jelentkezésben indokolja, és személyesen szerződést köt a Romaversitas irodájában. Jelentkezhet továbbá a Romaversitas minden, hallgatói jogviszonnyal már nem rendelkező volt diákja.
A 100 órás képzést négy hétig, öt napon keresztül, napközben tartjuk majd. A 24 órás képzést négy hétig, heti kétszer három órában, a délutáni-esti órákban, elsősorban azoknak a fiataloknak, akik munka után vennének részt a képzésen.
A nyári nyelvtanfolyamok idejére szállást nem tudunk biztosítani a résztvevőknek, ezért csak akkor add be a jelentkezésedet, ha a budapesti lakhatásodat meg tudod oldani erre a négy hétre!
A pályázataitok elbírálásánál előnyben részesítjük azokat, akik még nem rendelkeznek a diplomájuk megszerzéséhez szükséges nyelvvizsgával.

JELENTKEZEM


IT

Úgy érzed, hogy megfelelő IT-ismeretekkel rendelkezel ahhoz, hogy elvégezd az egyetemi feladataidat, vagy hogy magabiztosan helytállj egy munkakörben? Ha nem, semmi gond, jelentkezhetsz az általunk szervezett IT-képzésekre. Kiscsoportos órák keretében valóban használható, gyakorlati tudást kapsz majd. A képzések helyszíne: Budapest.

Ki jelentkezhet?
Minden felsőoktatásban tanuló roma fiatal, aki igényét egy 2000 leütésnél nem hosszabb jelentkezésben indokolja, és személyesen szerződést köt a Romaversitas irodájában.
Jelentkezhet továbbá a Romaversitas minden, hallgatói jogviszonnyal már nem rendelkező volt diákja.

JELENTKEZEM


Romver-csütörtök

A szabadegyetemi találkozókat 2017 májusától kéthetente, csütörtök délutánonként tartjuk, Budapesten. Közösségépítő és -fejlesztő alkalmakat tervezünk, amelyek szakmai előadásokkal, tréningekkel, workshopokkal kezdődnek, és az esti órákban a közösség számára fontos témákról való beszélgetésekkel, koncertekkel és tánccal folytatódnak.
A szabadegyetemi találkozókra szeretettel várunk mindenkit, aki a Romaversitas és a közös ügyeink iránt érdeklődik. Az egyes programokat keresd a Facebook oldalunkon, és részvételi szándékodat is kérjük, ott jelezd!

Romaversitas FB


Közösségszervező gyakornoki program

A Romaversitas programjainak tervezésében és szervezésében fontos szerepet szánunk a diákoknak új, közösségszervező gyakornoki programunk keretében.
A program célja, hogy a gyakornokok betekintést nyerjenek egy, általuk a jövőben alapítandó civil szervezet létrehozásának folyamatába, megismerjék működésének alapjait, fenntartható működtetésük lehetőségeit. A közösségszervező gyakornokok fontos szerepet játszanak a Romver-csütörtökök programjának összeállításában azzal, hogy részt vesznek a romversek igényeinek felmérésében.
A gyakornoki programot három illetve négyhónapos időtartamra tervezzük, és 2017 szeptemberében indítjuk.
A gyakornokok a program idejére ösztöndíjban részesülnek.

JELENTKEZEM

Mentor toborzás

JELENTKEZZ MENTORNAK!

Ha szeretnél részt venni a Romaversitas új, középiskolásokat segítő programjában, ragadj klaviatúrát, és jelentkezz!

Miről szól a program? 11-12-es roma középiskolásoknak szervezünk továbbtanulásra felkészítő programokat (tantárgyi felkészítés, karriertervezés, mentorálás – részletek itt: https://romaversitas.hu/most-tortenik/kozepiskolas_program/)

Mit csinál a mentor? Folyamatos kapcsolatot tart a mentoráltjával és megosztja vele saját, pályaválasztással, továbbtanulással kapcsolatos dilemmáit, tapasztalatait; együtt gondolkodik a mentorálttal; ha erre szükség mutatkozik, családlátogat; kulturális programokon vesz részt az általa támogatott diákkal (pl. színház, mozi, könyvár) és elkísérheti őt akár a Romver-csütörtökökre is.

Mit kap a mentor? Négyórás képzést, valamint rendszeres mini-tréningeket a mentortalálkozók alkalmával; folyamatos szakmai támogatást; a képzés és a programban való részvétel során olyan készségeket sajátíthat el, amelyeket a munkaerőpiacon is eredményesen hasznosíthat (aktív figyelem, asszertív kommunikáció, konfliktuskezelés, időkezelés); a csoportmunka élményét; elégedettségérzést, hogy tevékenyen részt vesz a roma tanulók esélyegyenlőségének megteremtésében.

Ki lehet mentor? Régi, még régebbi és mostani romveresek jelentkezését várjuk – körön kívüli csak két romveres ajánlásával kapcsolódhat be a programba.

Meddig jelentkezhetsz mentornak? Július 28-a, péntekig.

Hogyan jelentkezhetsz a programba? A jelentkezéseket emailben várjuk a romaversitas@romaversitas.hu címre.

Kérjük, csatolj egy fényképes önéletrajzot és egy kétezer karakternél nem hosszabb motivációs levelet, amelyben kifejted, hogy miért szeretnél mentor lenni.

Várjuk a jelentkezésedet!


A Romaversitas egy korábbi, 2014/15-ben megvalósított sikeres mentorprogramjáról itt tudhatsz meg többet.